Vogelnestjes met madeirasaus, champignons en airfryerfrietjes
Vogelnestjes zijn eitjes omhuld in een krokant gehaktjasje. Je maakt er best een pittige, doch lichtzoete tomatensaus bij. Hiervoor gebruikte ik madeirawijn. De champignons maken de saus extra lekker!
INGREDIËNTEN
- 800gr frietjes
- 800gr gehakt
- 6 +1 eitjes
- 500gr champignons
- 2 wortels
- 1 rode & 1 witte ui
- 3 lookteentjes
- paneermeel
- rode wijn
- madeirawijn
- sirachasaus
- 1el tomatenpuree
- 500gr gepelde tomaten
- 2dl melk
- 2 candarel
- bouillonketeltje kip
- citroensap
- kruidenboter
- peper, zout, cayennepeper, nootmuskaat, peterselie, oregano, basilicum evt. marjolein/salie
INSTRUCTIES
Zet water op het vuur. Net voor het water kookt mogen de eitjes erin. Laat na 7min de eitjes schrikken onder ijskoud water. Laat ze staan in koud water. De eitjes verstevigen langs de buitenkant, binnen stopt de garing.
Kruid het gehakt met peper, zout, cayennepeper, muskaat, peterselie & evt. marjolein/salie. Voeg 1 ei en chapelure toe. Meng goed.
Verwarm de oven op 180°C.
Snij de look en ui fijn, vervolgens de wortels en nu we toch bezig zijn kunnen we ook al de champignons in schijfjes snijden. Hou de wortels en de champignons apart.
Stoof look en ui aan in olijfolie. Als ze glazig is mogen de wortelen erbij. Laat 5 min stoven. Voeg tomatenpuree toe. Laat alles even meebakken en doe er 1 el sirachasaus bij. Tijdens het bakken kruid je met peper, zout, basilicum, oregano & evt. salie. Blus met een glas rode wijn, laat inkoken tot de wijn verdampt is.
Nu komen de gepelde tomaten, het bouillonketeltje en 2 candarelletjes erbij 2 klontjes suiker, 2 el stevia/honing). Doe er de melk bij, roer en wacht even tot het geheel kookt. Na het bereiken van het kookpunt mag je de saus mixen.
Bak de champignons op een hoog vuur en kruid met p&z en peterselie. Na een goede 10min bakken blus je de pan met een glas madeirawijn. Laat goed inkoken. Als de alcohol weg is mag er nog wat citroensap over. Zet het vuur af en roer een klont kruidenboter eronder. Roer dit geheel onder de gemixte saus.
Pel de eitjes. Neem een hand gehakt en maak er een platte hamburger van. Maak een kuiltje voor het ei en leg het erin. Nu voorzichtig het gehakt er verder rond boetseren tot er geen barsten meer zijn.
Bruin de vogelnestjes in de pan en zet ze daarna nog 15min in de oven. Ondertussen maak je de frietjes in de oven, airfryer of friteuse.
Uiteraard ook superlekker met pasta !