Vispannetje met prei
Niets boven een lekker dampend vispannetje in een romig sausje, met een smeuïge puree en met een krokant korstje. Om je vispannetje boordevol smaak te steken verwerken we er prei in, een heerlijke combinatie met vis en kaas.
INGREDIËNTEN (4 pers)
- 1kg vis naar keuze
- 4 st. prei
- 400gr parijse champignons
- 2 ajuinen
- 3 tenen look
- 15 kerstomaatjes
- 4 wortelen
- 1 el tomatenpuree
- 1 candarelletje of tafelzoetstof
- 2dl room
- 200gr philadelpia light
- 200gr philadelpia fijne kruiden
- Citroensap
- Maizena
- Peper, cayennepeper, zout, peterselie, noot muskaat en lookpoeder
- 800gr aardappelen
- Boter
- Chapelure
- 250gr gratinkaas
INSTRUCTIES
Verwarm een oven voor op 200°C.
Bak je vissoorten per soort kort aan in de pan en kruid met grof zeezout, peper van de molen, peterselie en citroensap. Omdat ik werkte met sint-jakobs nootjes en scampis ging er bij mij ook wat lookpoeder over. Eens de vis dichtgeschroeid is mag je ze verdelen over de onderste laag van een grote ovenschaal.
Zet de prei op in een mengeling van zout water en melk en laat 10 minuten koken. Giet daarna af en hou wat vocht opzij. De prei mag je als een dekentje over de vis leggen.
Halveer zo'n 15 kerstomaatjes en verdeel ze over het laagje prei.
Stoof de look, ui en wortel aan in olie of boter. Voeg eens glazig de tomatenpuree en de parijse champignons toe. Laat alles even bakken en kruid met peper en zout. Giet de visbouillon bij het geheel en roer goed. Nu komt de room en de philadelpia (beide soorten) erbij. Je mag nog echt stevig afkruiden nu met cayennepeper, zout, citroensap en eventueel de saus wat extra binden met maïzena. Roer nog een candarelletje door de saus. Als het candarelletje opgelost is, mag de saus mag over de prei en tomaatjes gegoten worden.
Kook nu de aardappelen in zout water en pureer ze met 2 eitjes, wat boter en noot muskaat.
De puree komt bovenaan op de ovenschaal. Giet er een heel klein beetje preijus over en strooi de gratinkaas erover uit. Hierop komt nog een laagje chapelure en wat boter.
Dit mag 15min de oven in en klaar!