Spaghetti Bolognaise

Dit is niet het recept van mijn eigen bibisaus, wel mijn recept voor onze befaamde spaghetti bolognaise. De saus is gemaakt op Italiaanse wijze. Toch zal je in Italië nergens spaghetti bolognaise op de menu vinden. Zelf niet in Bologna.Spaghetti bolognaise bestaat niet in Italië. Wat je wel kan bestellen is Tagliatelle al ragù Bolognèse. Ragù is de Italiaanse term voor saus met vlees. Ook Spaghetti al ragù Bolognèse vind je er niet. Waarom? Wel, Italianen hebben een code rond welke sauzen je met welke pasta eet. Ragù eten ze louter met tagliatelle, een andere lintvormige pasta of lasagne.

INGREDIËNTEN (4 pers)

  • 500gr spaghetti
  • 1 conserve vis (tonijn, ansjovis, sardientjes)
  • 1 ui
  • 2 tenen look
  • 50gr augurken of olijven
  • 400gr passata/tomatenpulp of 1 blik tomatenpuree (aanlengen met water)
  • Pijnboompitten of andere pitjes/nootjes
  • 200gr kaas naar keuze
  • Olijfolie

INSTRUCTIES

Voor echte bolognaisesaus gebruik je enkel ajuin, look, wortel en tomaat qua groenten. Geen courgette, champignons of aubergine. Less is more.

Snij de ajuin, look en wortel fijn.

Neem áltijd vers gehakt van goede kwaliteit. Dit is nefast voor je saus. Kruid je gehakt met peterselie, oregano, basilicum, (cayenne)peper en zout. Bak het bruin in olijfolie. 

Eens je gehakt bijna volledig gekleurd is mogen de groentjes erbij. Stoof alles goed aan. Als de ui glazig is blus je met 1 glas rode wijn. Laat de wijn volledig inkoken. 

Voeg nu 1 el tomatenpuree en 2 el ketchup toe en laat meebakken. Ketchup?! Italiaans?! Wel ik doe dit omdat de tomaten in Italië gewoonweg veel zoeter zijn dan hier, zo kunnen we de smaak een beetje evenaren. Ketchup is eigenlijk een zoete tomatenpuree.

Voeg de gepelde tomaten toe en laat 20min pruttelen. Na 20min mag je er een scheut melk en 2tl pesto aan toevoegen. Kruid met cayennepeper & zout. Voeg 2 laurierblaadjes toe.

Ofwel kan je je saus nu in de oven zetten (140°C) ofwel laat je hem lichtjes pruttelen op het vuur. Laat hem zeker 1,5 uur in de oven of een uur op het vuur. Idealiter doe je alles tot hier de dag op voorhand en laat je de saus een nachtje trekken.

Roer eens in de saus en proef. Iets te straf van smaak? Voeg dan een klein glaasje water toe. 

Kook de pasta al dente en serveer met olijfolie parmezaanse kaas en basilicum. Heeeerrrrrlijk!

© 2021 Pasta? Altijd. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin