Mafalde met artisjok, parijse champignons, courgette en pancetta
Mafalde is een brede lintvormige pasta met gekartelde randen. Het spreekt voor zich dat tagliatelle een perfecte vervanger hiervoor is. Deze pasta is heel licht en fris en na de eerste hap waan je je meteen in het zuiden!
INGREDIËNTEN (4 pers)
- 500gr mafalde
- 250 gr pancetta
- 2 artisjokken
- 1 geschilde courgette
- 250gr parijse champignons
- 2 grote sjalotten
- 2 tenen look
- 1 chilipeper
- 50gr tomatenpuree
- 1l room
- 250gr geraspte parmezaanse kaas
- 1 glas witte wijn
- Laurier, tijm, oregano, peper, zout
- Verse peterselie en veeeel verse bieslook
- Citroensap
- Suiker/stevia/candarel/tafelzoetstof
- Olijfolie
INSTRUCTIES
Kuis de artisjok, neem hiervoor een gekarteld mes. Verwijder alle blaadjes en het hooi dat achter de blaadjes zit, enkel de witte bol blijft over. Als je het nog nooit gedaan hebt, neem er dan een YouTube filmpje bij of neem artisjok in conserve. Leg de artisjok op ijswater.
Snipper de sjalotten, de look en de chilipeper fijn. Snij de champignons en de courgette in kleine stukjes. Dit is een verfijnde pastasaus dus hiervoor snijden we alle groentjes echt fijn.
Knip de pancetta in kleine stukjes. Je zou deze pasta ook perfect kunnen bereiden met een smaakvolle hesp. Bak de pancetta krokant en vis ze uit de pan. Hou apart.
Stoof look, ui en chilipeper aan in de pancetta-olie. Snij de artisjok in fijne kubusjes en voeg deze toe aan de look en de ui. Laat even meestoven.
Voeg de courgette en champignons toe en laat samen met de tomatenpuree mee bakken. Blus het geheel met witte wijn en laat sudderen tot alle alcohol verdampt is. Voeg nu de room toe.
Kruid de saus met laurier, tijm, oregano, peterselie, zout en peper.
Wanneer de room ingekookt is mag het vuur af en voeg je de geraspte parmezaanse kaas en de pancetta terug toe. Werk af met een beetje citroensap en een snuif stevia, suiker of canderelletje toe. Deze laatste 2 houden elkaar in het balans zodat de saus zacht en toch fris is.
Kook de mafalde beetgaar volgens de verpakking en giet er goede olijfolie over.
Snij de verse peterselie en bieslook fijn en strooi over de saus! Ik voegde ook nog enkele halve kerstomaatjes toe.
Ziezo, klaar. Zet zeker de olijfolie, parmezaanse kaas en tabasco mee op tafel!









