Asperges met gelakte zalm, mousselinesaus, gepofte kerstomaatjes en een zachtgekookt eitje met verse peterselie
Zalm, asperges, eitjes en peterselie, het is een gekend huwelijk dat je op alle mogelijke manieren kan klaarmaken. De gepofte kerstomaatjes geven een leker zooetige touch en de krachtig gelakte zalm geeft power aan het geheel.
INGREDIËNTEN (4 pers)
- 4 grote moten zalm
- 1 a 1,5 kg asperges
- 4 eitjes
- Kerstomaatjes
- Citroensap (liefst vers)
- Verse peterselie
- Peper, zout, cayennepeper, peterselie, dille
- 2 el honing
- 2 el mosterd
- Voor de mousselinesaus:
3 eidooiers
2 el water
45 gr klontjes koude boter
2 el citroensap
50 ml roomwitte peper, zout
INSTRUCTIES
Verwarm de oven voor op 160°C.
Doe wat olijfolie in een ovenschaal en schik de zalm hierin. Kruid met zeezout, peper, cayennepeper, peterselie en dille. Pers er een citroentje over uit.
Meng in een koffietas 2 el honing met 2 el mosterd en lak/strijk de zalmmootjes hiermee in. Leg er tot slot nog wat kerstomaatjes tussen.
De zalm mag 20min de oven in, hier hebben we al geen werk meer aan.
Schil de asperges goed met een dunschiller. Laat het 'hoofdje' ongedeerd. Snij zeker 2,5cm af van de onderkant.
TIP: laat de asperge tijdens het schillen plat op het snijplanken liggen zo voorkom je dat hij in 2 breekt.
De asperges mogen nu in een kom met koud zout water. Zet het vuur aan, wanneer het water begint te koken zet je het vuur af. De asperges mogen zo nog 10min blijven staan.
Kook per persoon 1 eitje, ik tel zo'n 6 a 7 minuutjes hiervoor.
Rest er ons nog het sausje. Moet het snel gaan? Ze hebben deze ook kant en klaar in de winkel. Wil je graag eens mouselinesaus zelf maken? Dat doe je zo:
Klop de eidooiers samen met het water op een laag vuur tot alles mooi gemend is. Eens je ziet dat de saus goed warm is, neem je de pan van het vuur voor de eitjes beginnen stollen. Snij de koude boter in klontjes en roer ze 1 per 1 onder de saus tot ze helemaal gesmolten zijn. Breng op smaak met peper, zout en citroensap. Klop de room luchtig op met een klopper en spatel ze onder het geheel.
Hak nog wat verse peterselie en strooi deze over de asperges (nadat je ze afgegoten hebt uiteraard)


